неделя, 27 май 2012 г.

Пишман майстор "ремонтира" готварска печка

Периодично се опитвам да ви подсещам и предупреждавам от моя блог да не се  захващате с материя и действия, които много не разбирате, не сте достатъчно технически грамотни поради възможни неприятни, понякога твърде опасни последствия.

Дали от колеги техници или просто читатели съм получавал коментари и съобщения, които са далеч от добрия тон, приканващи ме твърде императивно да спра с даването на „акъл”, т.е. на технически  съвети и всеки имал право да си пипа където иска, моето задължение било само да ремонтирам. Мерси, за което – даваш акъл на друг да не дава съвет, супер ситуация, типична за България.
Следната скорошна случка ме подсети за днешния постинг – отново несръчни ръце са пипали, където не трябва по печката и от леко комична случката си беше на ръба да се превърне в трагична.
Мой възрастен съсед ме повика преди няколко дни да помогна с един кабел, с който не можел сам да се справи. Тичах по ремонти през деня и отивам привечер, заварвайки следната битова картинка – човечецът, който разбира от електричество не повече отколкото аз от китайски йероглифи, взел, че направил удължител за готварската си печка на балкона.

Как обаче само – невероятната му липса на технически познания довела до създаването на чудо на електриката – в двата края на кабела се мъдреха ...щепсели, а на кабела на печката се кипреше контакт! Да! Подобно изобретение на пореден пишман „майстор”! Скарах му се дружески за стореното, цяло чудо беше, че тока не е сторил бели. Като се изключи кабела от печката, остава оголен щепсел, който може по невнимание да бъде настъпан, пипнат и изобщо дявола работа няма...Как тока не беше го цапардосал, не ми стана много ясно, за тяхно щастие и късмет.







Е, аз ремонтирах набързо кабелите на печката и се прибрах спокоен, оставяйки съседите  извън опасната им игра с електричеството.










                                Съветът на Майстора: Затова ще си позволя пак да припомня, че с електричеството шега не бива, който не разбира достатъчно да не пипа, където не му е работа, ние майсторите сме затова – да ремонтираме печки, перални, телевизори, предвид ремонтите по абонатните станции на Топлофикация, предполагам ще има и доста бойлери, поне в моя квартал от утре, понеделник.




А на вас – успешна нова седмица и да си починете добре след неработните дни ;)
 



                

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)