понеделник, 12 март 2012 г.

Тестер за двигатели на климатици

Наскоро ми се наложи да си припомня конструкторските години. Не винаги съм се занимавал с ремонти на битова техника, и в частност телевизори, перални машини,  готварски фурни или каквото електроуредче се случи да се повреди и да не издържи на ежедневния ритъм на работа. Както съм споменавал многократно, това е просто начин за излизане (или поне опит) от кризисните времена. За съжаление, не винаги имаме възможност да се занимаваме с това, което харесваме или което отговаря на професионален опит и лични способности. Знам, че повечето хора в момента правят компромиси точно с тези неща с единствената цел да се грижат за близките си.
Затова и се зарадвам съвсем професионално, когато се наложи да изработя електронното устройство, за което ще   разкажа по-долу.
Изработеното устройство е чекер (тестер) за променливотокови двигатели на вентилаторите в климатиците. Тези двигатели са от двускоростни до четирискоростни и се захранват с променливо напрежение 240 волта. Тестерът има защита против късо съединение и максималнотокова защита, която е изградена от електронни компоненти и изключва устройството при проблем в двигателя. Има светлинна индикация за съответната работна скорост на двигателя и на съответните защити.  Устройството е изградено със стандартните куплунги на тези двигатели и позволява както бърза проверка на двигател, така и продължителен – няколкочасов тест.


 


 
                   


В тестера са използвани оригинални схема и части от  японски климатик, чието име точно сега няма да назова по понятни причини. Електронното устройство е изработено по поръчка на фирма за продажба и сервиз на японски климатици, с които съм в партньорски отношения в последните месеци. 

При проявен интерес мога да изработя съответното устройство по поръчка. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)