вторник, 13 декември 2011 г.

Микровълнова с екранче за пишман-готованче ;)

Ако се е случвало да стоите в другия край на стаята докато сте сложили храна в микровълновата фурна, то най-вероятно вече знаете, че е трудно да наблюдавате какво става вътре. (Предполагам, че дори и да не сте извършвали гореспоменатото действие, пак не е невъзможно  да се сетите, че няма как да прецените степента на готовност на храната).
Ето една нова, леко шантава технологична идея, разработена да спаси човечеството от подобно дребно неудобство.
Двама дизайнери от азиатски произход (спестявам имената на китайските господа, едва ли ви звучат по-познато отколкото и на мен самия) създават Proinjector – комбинация между микровълнова печка и проектор, която позволява да видите какво се случва в печката от другия край на стаята.


  

Според дизайнерите, този технически уред-хибрид намалява рисковете от вредното излагане на микровълнова радиация особено за по-възрастните, бременните и малките деца. По-скоро е удобство за мързеливите крачета (няма да споменавам други части от човешкото тяло, които обичат да се разполагат в креслото или на мекото диванче пред телевизора с дистанционно или чаша топло чайче в ръка, то е по подразбиране).
Мързелът е мощен стимулатор на прогреса – в този смисъл дали не е по-добре да се вгради безжична камерка в микровълновата или в обикновената готварска фурна и да проверявате степента на готовност на храната чрез смартфона си. Друго нещо е да се впрегнат техническите постижения за едното удобство, в услуга на  домашния уют и мързел – докато гледате поредните напъни на някой самовлюбен талант, опитващ се да впечатли родата с постижението да не изпее правилно нито една нота, то вие да хвърляте по някой разсеян поглед на мобилката и да следите доколко картофките са се препекли и дали баницата с късмети вече се е опекла. Какво пък – човещинка!


                

Хубав декемврийски следобед на всички, а аз излизам по задачки - чакат ме телевизор и пералня за ремонт ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)