вторник, 27 септември 2011 г.

LCD vs плазма - какъв телевизор да изберем?

1. Местоположение Мястото, на което искате да поставите новия си телевизор е от голямо значение. Ако телевизорът ще бъде поставен в силно осветена стая, по-доброто решение ще бъде LCD. Те са с по-ярък дисплей от плазмения, който намалява отблясъците. Но за по-тъмни помещения LCD телевизорът ще бъде прекалено ярък. В този случай, по-добрият избор ще бъде плазменият екран

2. Качество на цветовете - Поради по-яркия дисплей, черното при LCD телевизорите не е достатъчно интензивно и наситено. Цветовете при плазмения дисплей са много по-реалистични и наситени, а - черното по-реално и интензивно.

 
    


3. Честота - От честотата, с която се опреснява картината, зависи до колко гладко ще бъде изображението при по-динамични сцени. По-обикновените LCD телевизори се произвеждат с честота 60Hz, при която се получава размазване, когато гледате спорт, филми или играете видео игри. По-новите модели работят с честота на опресняване до 600Hz и разликата от 60Hz-овите модели е много голяма.

                         
При плазмените телевизори не е нужно да се притеснявате за честотата на опресняване, тъй като честотата на газ от йони и електрони е относителна.

4. Качество на картината - И LCD и плазмените телевизори се предлагат в HD-Ready (720p) или FullHD (1080p) вариант. Но  LCD технологията позволява създаването на пиксели с по-малки размери в сравнение с плазмената. Това означава, че при еднакъв размер на екрана разделителната способност на LCD панела е по-голяма. Когато избирате LCD, обърнете внимание на дисплея. Колкото по-тъмен е дисплея, толкова по-добра е картината. За добро качество на картината голямо значение има контраста. Колкото по-висок е неговия коефициент, толкова изображението е по-реално.

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание са цветовете, които ако не изглеждат реални означава, че телевизорът не е с добро качество. Ако забележите места, които са прекалено осветени това означава, че екранът на телевизора не е с добро качество и не блокира излишната светлина.

5. Контраст - този показател е много по-голям при плазмените панели в сравнение с течнокристалните. Но с напредване на технологиите, течнокристалните панели се усъвършенстват и техният контраст все повече се доближава до този на плазмените дисплеи. При избор на телевизор обръщайте внимание на СТАТИЧНИЯ, а не на динамичния контраст.

6. Зрителен ъгъл — качеството на изображението при плазмените панели практически не зависи от ъгъла на гледане, но при LCD качеството на картината се влошава с увеличаване на ъгъла на гледане. За съвременните LCD телевизори за добър се смята ъгъл от 176-178.

7. Разход на енергия - съвременните телевизори и от двата типа се доближават по потребление на енергия, като LCD имат леко предимство при по-големите размери на екрана.







             Майсторът Ви съветва да изберете телевизор според потребностите и финансовите ви възможности - и двата вида телевизори се доближават по параметри. Аз лично бих избрал съвременен ТFT панел с LD подсветка (транзисторна матрица със светлодиодна подсветка).




 Пожелавам хубав и позитивен септемврийски вторник ;)
http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)