понеделник, 22 август 2011 г.

Майсторът, номерът на китайката или как в храната му е майката ;)

Колко и какво знаем за Китай, културата и ежедневните навици на хората от тази огромна азиатска държава? За икономиката – ясно, за част от древното наследство и поизтъркани факти като огромния брой китайци, които се спрягат като потенциална заплаха от процент от глобалната общност, подчертавайки, че всеки пети в света принадлежи към тази страна – също е достатъчно експлоатирана тема.
Иска ми се да ви представя някои любопитни подробности за значението на някои храни в китайската култура. Като цяло – ролята на храната е голяма при тях. За китайците тя не е просто нещо, което се яде, но и символ на хубави неща като богатство, късмет и др. Някои дори се ядат само по специални поводи.
Ето символичните значения на на някои популярни китайски (и не само заради глобалния фюжън в последните десетилетя) храни:
* Тофу – богатство, щастие
* Пролетни ролца – богатство
* Яйца – плодородие
* Риба, сервирана цяла – благополучие
* Кашу – злато, пари
* Спагети – дълголетие
* Кнедли – просперитет, богатство
* Портокали – късмет, богатство
* Пиле – щастие, понякога е символ на  силата на дракона и феникса
* Патица – вярност, преданост
* Фъстъци/Праскови – дълголетие
* Ананас – богатство, късмет, печалба при хазарт
* Грозде -  богатство, изобилие, плодородие, семейна хармония
* Ябълка – мъдрост, спокойствие
* Помело – изобилие, просперитет, потомство
* Семки (диня, лотус и др.) – богатство, изобилие, много деца




(порция китайски кнедли)

Последните две китаците явно са консумирали в големи количества ;)
 
Внимавайте какво ще поръчате или похапнете следващия път. Аз вече избрах как ще променя към по-добро някои битови неуредици ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)